Scroll Top
Turun Osuuskauppa

Turun Osuuskauppa

Turun Osuuskaupan ja erityisesti Sokos Wiklundin toimintaan tutustui tiistaina 3.2.2009 ennätysmäärä yhdistyksen jäseniä.

Turun Liikemiesyhdistyksen vuosi 2009 alkoi hienoissa merkeissä, kun liki 80 yhdistyksen jäsentä tutustui Turun Osuuskaupan (TOK) toimintaan tiistaina 3.2.2009.

Vierailun alussa tutkija, KTM Essi Saru kiitti Turun Liikemiesyhdistyksen 100-vuotisjuhla-rahastosta hänelle myönnetystä apurahasta. Saru kertoi lyhyesti väitöskirjatutkimuksestaan, joka liittyy pienten yritysten henkilöstö-johtamiseen.

Iltaa isännöivät TOK:n toimitusjohtaja Harri Koponen ja Sokos-johtaja Anni Rasilainen. Harri Koponen aloitti kertomalla lyhyesti TOK:n historiasta, joka alkoi vuonna 1901 kun Turkuun perustettiin Suomen ensimmäinen osuuskauppa. Siitä lähtien TOK on pyrkinyt olemaan varsinaissuomalaisten oma kauppa, joka tuo hyvinvointia koko maakuntaan. Vuonna 2009 TOK toimii 21 kunnan alueella ja sillä on 103 toimipaikkaa.2000-luvulla TOK:n investoinnit ovat olleet voimakkaassa kasvussa, minkä seurauksena myös myynti ja henkilöstömäärä ovat kasvaneet vahvasti. Viimeisimmistä investoinneista voidaan mainita esimerkkinä vuonna 2008 kauppatorin laidalla avattu Ravintolamaailma.

Sokos-johtaja Anni Rasilainen kertoi vuosien 2007–2008 aikana toteutetuista Wiklundin laajennus- ja uudistustöistä. Tavoitteena uudistuksessa oli palvelujen parantaminen ja laajentaminen. Tänä päivänä Sokos Wiklund onkin Helsingin Sokoksen kanssa Suomen suurin Sokos.

Uudistuksessa Wiklundin myymälätilat kaksinkertaistuivat. Asiakkaiden viihtyisyys ja ostamisen helppous olivat uudistuksessa etusijalla. Wiklundista haluttiin tehdä paikka, jossa asiakkaat haluavat viettää aikaa. Tilojen uudistuksen lisäksi myös kokoaikaistettiin paljon osa-aikaista henkilöstöä ja järjestettiin henkilöstökoulutusta palvelujen kehittämiseksi.

Lopuksi Rasilainen kertoi Wiklundin parkkipaikkatilanteesta. Tällä hetkellä tavaratalolla on vain 70 parkkipaikkaa; keväällä 2009 saadaan toiset 70 paikkaa lisää, mutta sekin on suuren tavaratalon tarpeisiin liian vähän.

Puheenvuorojen jälkeen keskustelua syntyi muun muassa Sokos-tavaratalojen omistusrakenteesta, Wiklund nimestä sekä vallitsevasta taloudellisesta tilanteesta ja TOK:n vuoden 2009 tavoitteista ja investoinneista.

Vierailun päätteeksi tehtiin kierros Wiklundin tiloissa. Anni Rasilainen kertoi kierroksella siitä millaisilla ratkaisuilla asiakkaiden viihtyisyyttä on pyritty parantamaan. Esimerkkinä voidaan mainita tyylikkäät sohvat, joiden luona on luettavaa ostoksilla mukana olevalle puolisolle. Wiklundin kolmannessa kerroksessa nähtiin huone-ajattelun mukaisesti jaetut kodintavaroiden osastot. Lopuksi Rasilainen jakoi yhdistyksen jäsenille pienen Turun talvessa tuiki tarpeellisen lahjan.