Scroll Top
Kevätretkellä saariston historiaa ja Thaimaan eksotiikkaa

Kevätretkellä saariston historiaa ja Thaimaan eksotiikkaa

Liikemiesyhdistyksen kevätretki oli erittäin suosittu ja Avecceineen keräsi yli sata osallistujaa Naantaliin. Retkellä jäsenet tutustuivat Rymättylän ja saariston pirtuhistoriaan ja pääsivät nauttimaan Thaimaan eksotiikasta Naantalin kylpylän Thailand Festivalissa. Yhdistyksen tapaan tapahtumassa oli liiketoiminnallista sisältöä Naantalin kylpylän omistavan Sunborn konsernin pitäessä esittelyn toiminnastaan.

Keväretki käynnistyi Turun kauppatorilta, mistä siirryttiin linja-auto kyydityksellä Naantaliin. Vierailu saariston kohteisiin tehtiin busseissa, missä oppaat kertoivat kieltolain aikaisesta pirtun salakuljetuksesta. Tarinoita kuultiin Alfons Niskasta ja muista kauppiasta. Samalla tutustuttiin varpusiin, lahnoihin ja torpedoihin sekä kuultiin tarinoita saarilta pelastetuista salakuljettajista ja mittavista takavarikoista, joita alueen nimismiehet tekivät ajoittain. Kierroksen aikana päästiin maistamaan myös kovaateetä, jota kieltolain aikoihin monissa ravintoloissa.

Pirtukierros päättyi Naantalin kylpylän pihaan, josta siirryimme konferenssitiloihin kuulemaan Sunbornin perustaja Ritva Niemen esitystä yrityksen vaiheista. Nykyään Sunborn on monialakonserni, joka on pääasiallisesti keskittynyt hotelli- ja hyvinvointipalveluihin. Yritys on aina ollut erittäin kasvuhakuinen ja Niemi kertoi tämän kulttuurin syntyneen ensimmäistä liiketilaa valittaessa, jolloin perumisen kautta Lempi Koivurinta vuokrasi Niemille helposti laajennettavan tilan hyvinvointipalveluille. Ensimmäinen laajennus Suomen ulkopuolelle oli terveyspalveluita tarjoava yritys Mallorcalla, jota seurasi Ruissalo Span rakentaminen Turkuun. Toiminta koostuu hotelleista, jahtihotelleista, ravintoloista, kiinteistöistä ja erillisprojekteista. Sunborn on myös perustanut säätiön, joka on keskittynyt senioriasumiseen ja toimii yhteistyössä muun muassa Turun kaupungin kanssa.

Matkan varrelta Niemi nosti kohokohdiksi säätiön ja perheen perustamisen sekä liiketoiminnan laajennukset. Esimerkiksi, kun rakennushankkeita oli vaikea viedä eteenpäin päädyttiin rakentamaan hotellilaivoja Pekka Niemen ajatusta ”miten rakentaa naapurin tontille” seuraten. Samalla Niemi korosti historian haasteellisimpana aikana, Naantalin kylpylän laajennuksen suunnittelua ja rakentamista. Tuohon aikaan oli käynnissä valtion suunnittelema rakennuskielto, jonka Sunborn onnistui kuitenkin välttämään. Toinen haaste on ajan myötä on ollut poliittinen päätäntä valta erityisesti devalvaatioiden aikana ja nyt viimeisimpänä pankkien nihkeys eri hankkeiden rahoittamisessa. Rahoitukseen liittyen Niemi kertoi, että tällä hetkellä Sunborn esimerkiksi hakee aktiivisesti uusia yhteistyökumppaneita uusimman hotellilaivan rakentamiseen.

Yhdistys kiitti Niemeä mielenkiintoisesta esityksestä, jonka jälkeen siirryttiin nauttimaan Thairuokaa Naantalin kylpylän ravintolatiloihin. Ruokailun yhteydessä osallistujat saivat seurata aitoja thimaalaisia tanssi- ja musiikkiesityksiä, mitkä toivat mukavasti eksotiikkaa loppuiltaan. Esitysten ohella ruoka oli erinomaista ja siinäkin oli havaittavissa vahva thaimaalainen mausteinen luonne. Yhdistys kiittää osallistujia ja isäntiä erittäin hyvin onnistuneesta tilaisuudesta ja toivottaa jäsenet tervetulleiksei seuraaviin tapahtumiin. Syyskuussa järjestetään vierailu kauppakeskus Myllyn laajennukseen ja vuoden 2016 alussa päästän viettämään 110-vuotisjuhlia Turun linnassa.