Scroll Top
Bayer Schering

Bayer Schering

Varatoimitusjohtaja Peter Essenin isännöimällä vierailulla noin 50 yhdistyksen jäsentä sai kuulla sekä Bayer Schering konsernista että Turun tehtaan toiminnasta. Peter Essen aloitti esityksensä kertomalla miten Bayer Schering on lukuisten yrityskauppojen myötä syntynyt.  Bayerin toiminnan juuret Suomessa juontavat 1800-luvun lopulle ja aiemmin Leiraksena tunnetun Scheringinkin yhteydet Suomeen syntyivät jo 1950-luvulla. Vuonna 2006 Bayer osti Schering AG:n koko lääkeliiketoiminnan ja näin syntyi Bayer Schering. Terveydenhuoltoon keskittyvä Bayer HealthCare, johon Turun yksikkö kuuluu, on yksi konsernin kolmesta toimialasta.

Bayer Schering työllistää Suomessa noin 700 henkeä, joista noin 600 työskentelee Turussa ja reilut 100 Espoossa. Turun lääketehtaan tärkein tuote on polymeeriteknologiaan perustuva Mirena kohdun sisäinen ehkäisin. Tuote on kehitetty Suomessa 1980-luvulla ja se tuli markkinoille 1990. Mirenaa valmistetaan vain Turussa ja sitä käyttää noin 10 miljoonaa naista ympäri maailmaa. Se on Suomen merkittävin lääkevientituote.

Varatoimitusjohtaja Essen kertoi miten Turun lääketehtaalla tuotekehityksen ohessa kehitetään aina myös kyseisen tuotteen valmistuksessa käytettävä laitteisto. Näin ollen laitteet ovat uniikkeja, eikä niitä voi ostaa mistään valmiina. Essen arveli yksikään kilpailija ei ole kyennyt kopioimaan jo miltei 20 vuotta markkinoilla ollutta Mirenaa. Turun tehtaan tilat ovatkin täynnä pieniä tuotantomoduuleja ja valmistusprosessit ovat monimutkaisuutensa vuoksi vaikeasti kopioitavia.

Yhtiö on investoinut voimakkaasti viime vuosina ja rekrytoinut jatkuvasti lisää väkeä. Jopa vuosina 2008 ja 2009 on palkattu uusia työntekijöitä. Varatoimitusjohtaja Essen kertoi miten Turun tehtaalla on kaavamuutoksen myötä hyvät mahdollisuudet laajentaa toimintaa. Konsernin sisällä ollaankin siirtämässä Turkuun neljän tuotteen valmistusta. Essen kertoi Turun vahvuuksia olevan suomalainen luotettava tapa toimia sekä Suomen alhainen kustannustaso esimerkiksi Ranskaan ja Saksaan verrattuna.

Esityksen päätteeksi nähtiin video Mirenan tuotannosta.

Kiinnostava esitys herätti lukuisia kysymyksiä yleisössä. Keskustelua syntyi muun muassa Mirenan sivuvaikutuksista. Myös tuotteen kasvumahdollisuuksia puitiin illan päätteeksi. Yhdityksen puheenjohtaja Risto Korpela kiitti Esseniä mielenkiintoisesta esityksestä ojentamalle tälle yhdistyksen 100-vuotishistoriikin. Korpela myös korosti sitä, miten hienoa työtä Turun lääketehtaalla on tehty; maailmanmarkkinoille Turussa kehitetty tuote, jonka valmistus on edelleen 20 vuoden jälkeenkin kokonaan Turussa on harvinaisuus.

Mukana vierailulla oli myös KTM Tapio Heikinheimo. Hän sai keväällä 2009 yhdistyksen myöntämän stipendin, joka jaetaan Turun kauppakorkeakoulusta valmistuvalle menestyksekkäästi opintonsa suorittaneelle kauppatieteiden maisterille.