Scroll Top

Jäsentilaisuus: Suomalainen elokuva- ja televisioteollisuus

Jäsenet pääsivät tutustumaan suomalaiseen elokuva- ja televisioteollisuuteen tiistaina 3.9.2019 Kino Dianassa. Tilaisuus aloitti syksyn teeman liiketoiminta ja luovat alat. Luovat alat ovat merkittävä työllistäjä ja ne muodostavat liki neljä prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Tapahtuman aluksi yhdistyksen puheenjohtaja Lasse Lindholm toivotti jäsenet tervetulleeksi tilaisuuteen.

Illan ensimmäinen varsinainen alustus kuultiin Cinemahouse Oy:n Henry Erkkilältä ja Antti Juntuselta. Yrityksellä on kolme elokuvateatteria Turun seudulla: Kino Piispanristi, Laitilan Kino ja Kino Diana. Yritykseen kuluu myös Nordic Snack Oy, joka on elokuvaherkkujen tukkuliike.

Kaverusten liiketoiminta on kymmenkertaistunut vuodesta 2015 tähän päivään. Piispanristin elokuvateatterin paikkaa he kuvaavat kultakaivokseksi, joka tavoittaa elokuvissa kävijät Turun ympäristökunnista. Piispanristin kävijämäärä on kasvanut viime vuosina noin 55 prosenttia, kun samanaikaisesti Turussa elokuvien kävijämäärät ovat laskeneet 4 prosenttia.

Henryn ja Antin jälkeen vuorossa oli elokuvakomissaari Teija Raninen Länsi-Suomen Elokuvakomissiosta. Teija kertoi millainen vaikutus elokuva- ja televisioteollisuudella on Turun seudun elinkeinoelämään. AV-alan tuotantokannustimen ansiosta Turussa kuvataan yhä enemmän televisio- ja elokuvatuotantoja. Tuotantokannustin tarkoittaa 25 prosentin maksuhyvitystä tuotannon aikana Suomessa aiheutuneista kustannuksista. Elokuva- ja televisiotuotannot vaikuttavat myös positiivisesti Turun imagoon ja vetovoimaisuuteen niin matkailu, opiskelu kuin yrityskaupunkina.

Elokuva- ja TV-tuotannoissa tarvitaan alan ammattilaisten lisäksi muuta työvoimaa, kuten kokkeja tai puuseppiä. Jatkuvaa tarvetta on myös avustajille. Teija kehoitti kaikkia halukkaita liittymään Scenen avustajarekisteriin. Monet jäsenistä näkivätkin jo itsensä Johanna Enäsuon tuottaman Rauhantekijät-sarjan Nobel-illallisilla frakissa tai iltapuvussa.

Viimeisenä puhujana kuultu tuottaja Johanna Enäsuo on Turussa kuvaamassa Rauhantekijät -nimistä sarjaa. Matila & Röhr Productions Oy:ssä työskentelevä Johanna kertoi meille sarjasta sekä tuottajan toimenkuvasta. Rauhantekijät on luonteeltaan hyvin transnationaalinen sarja. Sitä tehdään pohjoismaisena yhteistyönä ja myös rahoituspohja on pohjoismainen. Tekijät, kuvauspaikat, sarjan kohderyhmä ja teemat ovat kansainvälisiä. Monikulttuurisuus näkyy sarjassa siten, että esimerkiksi suomalaiset puhuvat keskenään suomea, turkkilaiset turkkia ja rauhanturvaajien kansainvälinen tiimi englantia. Johanna kokee sarjan pohjoismaiseksi, vaikka se on tarkoitettu maailmanlaajuiseen levitykseen.

Idea sarjasta syntyi Johannan omasta haaveesta päästä rauhanneuvottelijaksi. Esitellessään idean Marko Röhrille Johanna totesi, että tästä tulee sitten aika kallis, ainakin 6 miljoonaa. Siihen aikaan jopa naurettavan kalliilta Suomen mittakaavaan tuntunut sarja sai vihreää valoa ja nyt, vuosia myöhemmin, sitä kuvataan Turussa 7,7 miljoonan euron tuotantobudjetin turvin.

Johannan mukaan draamasarjojen kysyntä on kasvanut rajusti viime vuosina. Siihen on vaikuttanut mm. suoratoistopalveluiden, kuten Elisa viihteen, tarve uusille sarjoille. Tämä on aiheuttanut pulaa tekijöistä, mutta myös kuvauskalustosta. Johannan tuottama Rauhantekijät nähdään Ylellä vuonna 2021. Sitä odotellessa yhdistys suosittelee katsomaan Johannan edellisen Turussa kuvatun elokuvan Bayoneta – Viimeinen isku.

Tilaisuuden lopuksi jäsenille oli järjestetty oma elokuvanäytös Pedro Almodovarin elokuvasta Kärsimys ja kunnia.