Scroll Top
Vuoden turkulainen liikemies 2020
Peter
Markku
Essen
Jalkanen

Tänä vuonna yhdistys palkitsi kaksi henkilöä Bayerin pitkäaikaisen varatoimitusjohtajan Peter Essenin ja Faron Pharmaceuticals -biolääkeyhtiön perustajan ja toimitusjohtajan Markku Jalkasen.

Vuoden turkulaiseksi liikemieheksi valitaan henkilö, joka on auttanut synnyttämään kestävää menestystä liike-elämässä, osoittanut kykyä liiketoiminnan jatkuvaan uudistamiseen sekä osaltaan vaikuttanut positiivisesti alueen työllisyyteen. Hän on toiminut esimerkkinä ja suunnannäyttäjänä, ja ansiokkaasti nostanut Turun ja Varsinais-Suomen profiilia.

Positiivisesti valinnastaan yllättynyt Peter Essen aloitti kertomalla Bayerin Turun tuotantolaitoksen historiaa. Huhtamäki-konserniin kuuluva Leiras perustettiin 1946. Leiras aloitti yhteistyön saksalaisen ehkäisypillereistään tunnetun Schering Oy:n kanssa 50-luvulla. Lopulta vuonna 1996 Leiras päätyi Schering Oy:n omistukseen ja samalle Leiraksen lippulaivatuote vuonna 1990 lanseerattu Mirena ehkäisykierukka siirtyi Schering Oy:n portfolioon. Vuonna 2006 Bayer osti Schering Oy:n ja tällä hetkellä ehkäisytuotteistaan tunnettu Turun tuotantolaitos on suurin Bayrin 25 tehtaasta. Peter Essen toteaa, että tuotannon kasvattaminen ja pitäminen Turussa on ollut yksi osa-alue, jossa hän on pystynyt käyttämään osaamistaan Turun seudun hyväksi. Vastuullisuus on tärkeää Essenille ja erityisen ylpeä hän onkin Bayerin uudesta ehkäisyimplantista, jonka avulla perhesuunnittelu on mahdollista naisille kehittyvissä maissa, kuten Afrikassa ja osassa Aasiaa.

Me ollaan pärjätty tosi hyvin yrityskauppojen aikana, koska meillä on ollut sellaista erikoisosaamista mitä uudet omistajat ovat halunneet. Kysymyksessä ei ole ollut se, että iso uusi ostaja tulee, ottaa kruununjalokivet ja lähtee, vaan nimenomaan on haluttu keskittää toimintoja ja kasvattaa tätä Turun tuotantoa.

 

Peter Essen

Tie akateemisesta tukimuslaboratorioista ihmisille hyödyllinen tuoteeseen on haastava. Kupittaalla 30 vuotta työskennelleen Markku Jalkasen ura on esimerkki siitä, että biotekniikka firman on mahdollista toimia Suomen Turussa. Sitkeyttä ja pitkäjänteisyyttä sekä yhteistyötä se tosin Jalkasen mukaan vaatii. Tärkein ero biotekniikka ja lääkefirman välillä on Jalkasen mukaan viivan alle jäävä luku, joka biotekniikka yrityksellä on miinusmerkkinen ja lääkefirmalla plusmerkkinen. Biotekniikkafirmoja voidaan ajatella ison yhtiön R&D yksiköksi. Lääkkeet ovat tehokkainen keino hoitaa sairauksia, mutta niiden kehittäminen vaati pääomaa. Kuluva vuosi 2020 on ollut omaa luokkaansa lääkkeiden ja rokotteiden kehittämiseen investoidun pääoman näkökulmasta.

”Akateemisesti tämä kaupunki on poikkeuksellinen, meidän täytyy vaan pystyä hyödyntämään se”

Markku Jalkanen